Правильне харчування і дієта при геморої

Серед численних факторів, що призводять до виникнення геморою, є один, з яким боротися дуже складно. Не тому, що він не піддається впливу, а тому, що людині доводиться переглядати свої смакові пристрасті, а часом і відмовляти собі в задоволенні. Цей фактор — харчування.
Якщо підходити до вирішення проблеми геморою радикально, то без подібних змін у способі життя не обійтися. Дієта при геморої допомагає уникнути загострень і продовжити ремісію на тривалий час, а дієта після видалення геморою дає гарантію того, що через якийсь час в іншому місці не утворяться нові вузли.овочі фрукти молоко ягоди злаки

Як впливає харчування на виникнення геморою?

Яким чином їжа може впливати на появу геморою? Виявилось, що безпосередньо. Справа в тому, що деякі продукти здатні посилювати приплив крові до судин малого тазу і промежини. Це призводить до переповнення кров’ю вен, а згодом — до перерозтягнення і випинання їх стінок, тобто, до формування гемороїдальних вузлів.

Такий ефект роблять гострі приправи, прянощі, консерви, копчені і мариновані продукти. Аналогічно діє і алкоголь, при чому, чим вище міцність напою, тим більш вираженими будуть ці зміни.

Є і ще один важливий момент. Геморой часто виникає в осіб, які страждають запорами, а погана робота кишківника — це теж результат неправильного харчування.

Що потрібно кишківнику для безперебійної роботи?

  1. Достатня кількість клітковини. Вона міститься в різних продуктах рослинного походження, особливо багато її в овочах і фруктах, а також у висівках. Клітковина не всмоктується в кишківнику і виконує цілий ряд корисних функцій:
    • «Тягне» на себе воду, що сприяє розм’якшенню калових мас, збільшення їх обсягу та більш легкому спорожнення кишківника;
    • адсорбує шлаки і токсини, виводячи їх з організму і попереджаючи тим самим його забруднення;
    • виводить надлишки холестерину, підтримуючи його нормальний рівень в крові;
    • служить живильним середовищем для кишкової мікрофлори, яка, в свою чергу, необхідна для повноцінної роботи кишківника;
  2. Достатня кількість води. Якщо людина мало п’є, калові маси щільні, їм важче просуватися по кишківнику, тому утворюються «запори». Чим довше випорожнення стоять в кишечнику, тим щільніше вони стають, і тим більше зусиль потрібно докласти для їх видалення. А тиск на стінку кишки призводить до її травматизації з утворенням гемороїдальних вузлів і тріщин.
  3. Регулярність прийому їжі. Коли людина їсть в один і той же час, всі органи його травної системи працюють, як годинник. У певний час починають вироблятися травні ферменти, в певний час сформувані калові маси просуваються з верхніх відділів кишківника в нижчі, а значить вчасно буде і його спорожнення.

Більшість наших сучасників харчується зовсім по-іншому. Наголос робиться на білкову або крохмалисту їжу: м’ясо, рибу, картоплю або локшину. Каші, овочі та фрукти, тобто, основні джерела клітковини, взагалі не включаються в раціон, або готуються так рідко, що абсолютно не заповнюють потреби організму в них. Те ж саме відноситься до води. Якщо вже п’ють, то чай, кава, соки, але ніяк не воду. І без алкогольних напоїв не обходиться жодне застілля.

Чи може кишківник при такому розкладі працювати безперебійно? Звичайно, ні. Звідси запори, при регулярності яких рано чи пізно забезпечений геморой.
Якою ж має бути дієта при геморої?

Принципи правильного харчування при гемороїтарілка з фруктами

Для того щоб максимально знизити ризик розвитку або загострення геморою через нераціональне харчування, необхідно кардинально перебудувати його принципи. А для цього потрібно знати, яка дієта при геморої оптимальна:

  1. Прийом їжі повинен бути 5 — 6 разів за день, тобто, кожні 2 — 2,5 години.
  2. Основу раціону повинні складати овочі, фрукти та злакові:
    • Рекомендуються сірі та темні каші: гречана, перлова, вівсяна, геркулесова, ячна. Від манної і рисової слід відмовитися, оскільки вони погіршують роботу кишківника.
    • Хліб можна їсти тільки з борошна грубого помелу, тобто, чорний або висівковий.
    • Макаронні вироби і крохмалисті овочі (картопля), а також свіжу здобу потрібно обмежити.
    • З овочів рекомендуються буряк, морква, цвітна капуста, капуста брокколі, кабачки, огірки. Їх можна їсти в сирому вигляді, а можна відварювати або гасити.
    • Обов’язково слід включати в раціон фрукти: яблука, курагу, чорнослив, банани, свіжі абрикоси.
    • Щодня вживати не менше 60г житніх, пшеничних або вівсяних висівок. Така їх кількість на 75% задовольняє потреби організму в харчових волокнах. Подрібнені висівки рекомендується додавати в каші або інші страви, або розводити водою до кашкоподібної маси і приймати під час їжі.
    • М’ясо можна їсти не жирне у відварному вигляді або приготоване на пару.
  3. Щодня включати в раціон рослинну олію, яка стимулює скорочення кишківника. Його потрібно додавати в салати замість майонезу або сметани. При виражених запорах столову ложку масла розмішують у склянці кефіру або іншого кисломолочного продукту і випивають увечері перед сном. Ця проста процедура дозволяє вранці без проблем спорожнити кишківник.
  4. Обов’язковим є вживання 1,5 — 2 літрів води щодня. Чим більше вага людини, тим більший обсяг їй потрібно випивати. І ще можна взяти за правило вранці натщесерце пити склянку прохолодної некип’яченої води. Це посилює перистальтику і прискорює дефекацію.
  5. З рідин рекомендовані будь-які кисломолочні продукти, особливо збагачені біфідо-і лактобактеріями. Вони не тільки стимулюють роботу кишківника, але і підтримують баланс нормальної мікрофлори. Дозволяються також соки і морси. Від киселів, міцного чаю і кави слід відмовитися або хоча б максимально їх обмежити. Поза загостренням геморою допускається прийом невеликої кількості слабоалкогольних напоїв.

Підтримання подібних дієтичних рекомендацій дозволяє прибрати один із значущих чинників ризику геморою — харчовий, що продовжує період ремісії і максимально знижує ймовірність виникнення геморою. Однак є одне «але». Якщо ви не хочете, щоб геморой повертався, дієту потрібно дотримуватися постійно, а не тільки тоді, коли хвороба загострюється.

Харчування при загостренні гемороютушкованні овочі

Правильне харчування при геморої. Якщо під час ремісії іноді можна робити собі послаблення і вживати «заборонені» продукти, то дієта при загостренні геморою повинна бути жорсткою. Рекомендується навіть поголодувати протягом доби, а потім починати їсти тільки фрукти, поступово переходячи до овочів і каш. Алкоголь, все гостре, пряне, копчене і мариноване повинно бути виключено категорично.

Необхідно прибрати з раціону ріпу, редьку, виноград, чорний хліб, оскільки вони можуть викликати здуття, а також какао, каву, міцний чай через ризик запору.

Коли вузли розташовані всередині кишки, і є тріщини слизової з кровотечею, дієта при внутрішньому геморої, крім загальноприйнятих рекомендацій, передбачає проковтування цілком очищеного часнику. Він не перетравлюється і, проходячи по кишечнику, припікає слизову, сприяючи її швидшому загоєнню.

Іноді лікування геморою закінчується його видаленням, але це не означає, що можна зняти всі обмеження і їсти все підряд. Дієта після операції геморою повинна дотримуватися найсуворішим чином протягом усього реабілітаційного періоду. Алкоголь виключається категорично. Овочі та фрукти повинні бути на столі щодня, не менше двох разів на день. Обов’язкове водне навантаження з розрахунку 40 мл на кг маси тіла.

Дієта для профілактики і дієта при лікуванні геморою принципово не відрізняються. Різниця лише в тому, що при загостренні процесу обмеження повинні підтримуватися до настання стійкої ремісії і бути більш жорсткими.

І взагалі, якщо людина хоче позбавити себе від загострень геморою, йому слід дотримуватися правильного харчування постійно, а не тільки тоді, коли хвороба загострюється.